A+ A A-

Ιστορικό

"Vernal Music Οrchestra", η Λαϊκή Μαθητική Ορχήστρα του μουσικοσυνθέτη Νικόλαου Βαργεμέζη. 

Μετά από εικοσαετή εμπειρία στη μουσική εκπαίδευση και πολυετή εργασία σε νυχτερινά κέντρα της Αθήνας και της επαρχίας ως σολίστ του μπουζουκιού και μαέστρος, ο μουσικοσυνθέτης, ερευνητής, καθηγητής και μουσικοπαιδαγωγός Νικόλαος Βαργεμέζης ίδρυσε το έτος 2008 την Vernal Music Οrchestra, αποτελούμενη από 2 μουσικά σύνολα από 8 μέλη το κάθε ένα.
Σκοπός της δημιουργίας αυτών των συνόλων ήταν να δώσει στους μαθητές του μέσω μιας επαγγελματικής εμπειρίας εκμάθησης των λαικών μουσικών οργάνων που σπουδάζουν, ενός πιο ολοκληρωμένου τρόπου διδασκαλίας, έτσι ώστε να αριστεύσουν και να επιτύχουν στην αυριανή μουσική επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
Το όραμα του ήταν και είναι να εμφυσήσει, να εκπαιδεύσει, να εμπλουτίσει και να εμπνεύσει τόσο στους νέους όσο και στους ενήλικες, στην πολιτισμική κατανόηση της Ελληνικής λαϊκής μουσικής και να χτίσει νέες γέφυρες μεταξύ της μουσικής του παρελθόντος, της νεολαίας του σήμερα και των ακροατών του αύριο.
 

Δραστηριότητα.

Αρχικά η ορχήστρα δραστηριοποιήθηκε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Δημοτικού ωδείου Αγίου Δημητρίου, συμμετέχοντας ενεργά σε διάφορα πολιτιστικά δρώμενα καθώς και στο πλαίσιο του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Περιβάλλοντος δήμου Αγίου Δημητρίου προσελκύοντας το ενδιαφέρον, την υποστήριξη και την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας. 
Από το έτος 2012 τα 2 μουσικά σύνολα ενοποιήθηκαν σε μία μεγάλη ορχήστρα που έγινε ανεξάρτητη και στηρίζεται αποκλειστικά από τα μέλη της. Στην ορχήστρα μετέχουν οι σπουδαστές του Νικόλαου Βαργεμέζη που σπουδάζουν μουσικά όργανα της λαϊκής μας παράδοσης.
Την ορχήστρα, μπορούν επίσης να πλαισιώσουν και μέλη που έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες και που επιθυμούν να εκπαιδευτούν.
Η ορχήστρα εργάζεται σε ένα ποικίλο ρεπερτόριο από διαχρονικά και αγαπημένα τραγούδια. 
 

Χαρακτηριστικά Γνωρίσματα.

Το κύριο χαρακτηριστικό της ορχήστρας είναι ότι αποτελείται στην πλειοψηφία της από μπουζούκια. Ο ήχος που αποδίδεται από το σύνολο των μπουζουκιών αλλά και οι ιδιαίτερες ενορχηστρώσεις από τον μαέστρο και διευθυντή της Νικόλαο Βαργεμέζη, που εκμεταλλεύεται και την πιο ελάχιστη λεπτομέρεια της τεχνικής και αισθητικής αυτού του λαϊκού οργάνου (του μπουζουκιού), δίνουν μια νέα και ιδιαίτερη διάσταση στην απόδοση των λαϊκών, έντεχνων και ρεμπέτικων τραγουδιών της Ελληνικής μουσικής μας παράδοσης.
Τα ηχοχρώματα των κρουστών οργάνων, του πιάνου, του μπάντζο και του κλαρίνου συμπληρώνουν και εναρμονίζονται απόλυτα με τον ήχο των μπουζουκιών δίνοντας μια εξαίρετη ακουστική αίσθηση. Οι τραγουδιστές μας με τις υπέροχες μελωδικές φωνές και τα ιδιαίτερα ηχοχρώματα μπορούν να αποδώσουν εξαιρετικά και τα πιο δύσκολα από τεχνικής άποψης τραγούδια.
 

Οι Πρόβες.

Οι πρόβες της ορχήστρας μας γίνονται σε ένα πολύ όμορφο και φιλόξενο χώρο στον πολιτιστικό σύλλογο Ηπειρωτών η Τιτάνη. Τα μέλη της ορχήστρας είναι επίσης εγγεγραμμένα μέλη αλλά και δωρητές αυτού του πολιτιστικού συλλόγου και με αυτό τον τρόπο η άμεση επικοινωνία με πολύ κόσμο αλλά και με άλλους πολιτιστικούς φορείς αποτελεί ένα σημαντικό ατού της λειτουργίας της και της επιτυχούς διάδρασής της.
Και μόνο η παρακολούθηση μιας πρόβας της ορχήστρας μας αποκαλύπτει σε κοινή θέα τους αρμούς της δουλειάς του μαέστρου μας, των μουσικών σπουδαστών και των τραγουδιστών μας, δίνει τη δυνατότητα στον θεατή της να διακρίνει τη δυναμική της αγάπης και του πάθους όλων των συντελεστών όταν αναζητούν τα «κλειδιά» του ρόλου τους. Και όσο η παράσταση πλησιάζει, τόσο ανεβαίνει η αδρεναλίνη της προετοιμασίας.
 

Vernal Music Orchestra - Αφίσα


.