A+ A A-

Παραδοσιακή - Λαϊκή Μουσική

Στο τμήμα της Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής της Vernal Music δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές μας να επιλέξουν να εκπαιδευτούν στην φωνητική (Λαϊκό - Ελαφρό τραγούδι) ή στην οργανική μουσική (Λαϊκό όργανο).
Λαϊκή μουσική ονομάζεται η μουσική των Ελλήνων από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα.
Είναι πλήρως εναρμονισμένη με το ύφος της αστικής μουσικής δια μέσω των αιώνων, αλλά την ουσιαστική της και καθιερωμένη ονομασία την πήρε από το 1950 και μετά, όταν μια ομάδα μουσικών του ρεμπέτικου τραγουδιού το ανέπτυξε στη λαϊκή μουσική της τότε εποχής. Στην ουσία η εξέλιξη αυτή προήρθε από την δημοτική μουσική και παραδόσεις του τόπου μας όπως και το ρεμπέτικο είχε εξελιχθεί από αυτήν. 
Ο Ελληνισμός της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, στη Σμύρνη, στην Πόλη και σε όλα τα μεγάλα λιμάνια, έζησε και δημιούργησε έναν αξιοζήλευτο μουσικό πολιτισμό, αντλώντας κάθε παράδοσή του και τον μετάδωσε στην κουλτούρα του παγκόσμιου πολιτισμού. Έτσι, γύρω στον 17ο αιώνα ανθίζει πια το σύγχρονο λαϊκό τραγούδι των πόλεων. Η Λαϊκή μουσική έκτοτε είναι πολύ δημοφιλής και βρίσκει μεγάλη αποδοχή από το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου μέχρι και σήμερα.
Στη Vernal Music εξετάζουμε τη Λαϊκή μουσική στις παραδοσιακές αλλά και εκσυγχρονισμένες της μορφές. Η εκπαίδευση αυτώ καθ' αυτώ επικεντρώνεται στον εμπλουτισμό των μουσικών σας δεξιοτήτων, αλλά και στη διδασκαλία του ιστορικού και πολιτιστικού πλαισίου μέσα στο οποίο έδρασε, αναπτύχθηκε και αναπτύσσεται. Τις υπόλοιπες ώρες της εκπαίδευσής σας δίνεται βάση στον τρόπο της σκηνικής σας παρουσίας, τόσο κατά την ώρα των ατομικών σας μαθημάτων όσο και με την ένταξή σας σε μουσικό σύνολο. Η συγκεκριμένη διαδικασία εκπαίδευσης, σας δίνει τα απαραίτητα εφόδια αντίληψης και εξερεύνησης των δυνατοτήτων σας ώστε να επιλέξετε την περαιτέρω εκπαίδευσή σας στα ειδικά τμήματα ανωτέρων σπουδών. 
 

Διδασκαλία.

Ο μουσικοσυνθέτης και Καλλιτεχνικός μας Διευθυντής Νικόλαος Μ. Βαργεμέζης αναλαμβάνει πλήρως τις μουσικές σας σπουδές στην Λαϊκή Μουσική παιδεία για όλη την θεωρητική και πρακτική σας κατάρτιση σε ανώτερο επίπεδο. Έχει διδακτική εμπειρία πολλών ετών με εκατοντάδες απόφοιτους μαθητές του σε διάφορα ωδεία και μουσικές σχολές αλλά και μια πολύ μεγάλη εμπειρία από την προσωπική του επαγγελματική δραστηριότητα σε πολλά νυχτερινά κέντρα διασκεδάσεως της Ελλάδας. 
 

Μουσικά Όργανα που διδάσκονται:

 • Μπουζούκι (Τρίχορδο -Τετράχορδο).
 • Μπαγλαμάς (Τρίχορδο -Τετράχορδο).
 • Τζουράς (Τρίχορδο -Τετράχορδο).
 • Αρμόνιο.
 • Τραγούδι (Λαϊκό - Ελαφρό). 

Για τον Τίτλο Σπουδών - Πτυχίο.

Τίτλο Σπουδών - Πτυχίο μπορεί να αποκτήσει ο σπουδαστής αφού έχει ολοκληρώσει τις Βασικές μουσικές σπουδές του στη Λαϊκή Μουσική και ενδιαφέρεται να σταδιοδρομήσει επαγγελματικά. Ο χρόνος φοίτησης είναι κατ΄ ελάχιστο δύο έτη.
Το ρεπερτόριο είναι αρκετά δύσκολο και απαιτεί ικανότητες και δεξιοτεχνία υψηλού επιπέδου ώστε ο σπουδαστής να μπορεί να ανταποκριθεί στην ανάγνωση μουσικού κειμένου (παρτιτούρας), prima vista (απευθείας ανάγνωση και ερμηνεία - εκτέλεση).
Οι συγκεκριμένες ειδικές σπουδές απαιτούν ανώτερο βαθμό δεξιοτεχνίας και προσωπικής καλλιέργειας. Παράλληλα θα πρέπει να παρακολουθήσει τον κύκλο των υποχρεωτικών μαθημάτων που προβλέπονται για την εξειδίκευση των μουσικών του γνώσεων. Σε κάθε υποχρεωτικό μάθημα είτε ομαδικό είτε ατομικό, θα πρέπει αφού ολοκληρωθεί η διδακτέα ύλη, στο τέλος του κάθε έτους να συμμετάσχει σε εξετάσεις ενώπιον εξεταστικής επιτροπής. Θα πρέπει επίσης να αξιολογηθεί στην ερμηνεία ή την δεξιοτεχνία με την συμμετοχή του σε μουσικό σύνολο.
 

Βασικές Μουσικές Σπουδές.

Τα υποχρεωτικά μαθήματα των Βασικών μουσικών σπουδών, τα οποία και θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει, με τη συμμετοχή του στις αντίστοιχες εξετάσεις είναι τα κάτωθι:
 • Θεωρία I, II, III
 • Σολφέζ I, II, III
 • Οργανογνωσία.
 • Χορωδία I

Υποχρεωτικά Μαθήματα.

Τα υποχρεωτικά μαθήματα, αφού έχει ολοκληρώσει το κύκλο των Βασικών μουσικών σπουδών του, τα οποία και θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον έξι μήνες πριν τη συμμετοχή του στις απολυτήριες εξετάσεις, είναι τα κάτωθι:
 • Μουσικό Σύνολο Ι, ΙΙ
 • Ιστορία Λαϊκής Μουσικής.  

Σημείωση.

Η ανωτέρω διάρκεια των σπουδών δεν είναι απολύτως προκαθορισμένη και επαφίεται στην κρίση του διδάσκοντα καθηγητή και Καλλιτεχνικού μας Διευθυντή Νικόλαου Μ. Βαργεμέζη και με γνώμονα την επίδοση και την πρόοδο του σπουδαστή.
 

Καριέρα και Ευκαιρίες Απασχόλησης.

Από την αρχή των σπουδών ως το τέλος προετοιμάζουμε τους μαθητές μας για την έναρξη της καριέρας τους δίνοντάς τους τον επαγγελματικό προσανατολισμό που τους ταιριάζει. 
Με την απόκτηση τoυ Πτυχίου σας, θα έχετε τις γνώσεις εκείνες για να τις χρησιμοποιήσετε στους τομείς της μουσικής και της πολιτιστικής βιομηχανίας. Οι επιλογές σταδιοδρομίας είναι πολλαπλές. Η καλλιτεχνική εργασία στο πλαίσιο της τοπικής κοινωνίας, πολιτιστικούς οργανισμούς, καλλιτεχνικούς θεσμούς και φορείς της εκπαίδευσης και κατάρτισης, ως καθηγητές στη σχολική και ωδειακή εκπαίδευση, της ζωντανής μουσικής ερμηνείας σε ορχήστρες, χορωδίες, μουσικά σύνολα, αίθουσες συναυλιών και θέατρα είναι μερικές από αυτές.
 

Μουσικά Τμήματα

Kλασική Μουσική

Η Κλασική Μουσική είναι η βάση όλων των μεταγενέστερων μουσικών τάσεων και ρευμάτων. Είναι παγκόσμια αποδεκτή και ιδεολογικά καθιερωμένη. Άλλωστε, ο...

Read more

.