A+ A A-

Εισαγωγή σε Α.Ε.Ι - Τ.Ε.Ι

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ THN EIΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ, ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ.

 

Διδασκαλία.

Ο μουσικοσυνθέτης και Καλλιτεχνικός μας Διευθυντής Νικόλαος Μ. Βαργεμέζης αναλαμβάνει πλήρως την προετοιμασία για τη εισαγωγή σας στα τμήματα μουσικών σπουδών των Ελληνικών, Κυπριακών και Βρετανικών πανεπιστημίων για όλη την θεωρητική σας κατάρτιση σε ανώτερο επίπεδο. Έχει διδακτική εμπειρία πολλών ετών με εκατοντάδες απόφοιτους μαθητές του σε διάφορα ωδεία και μουσικές σχολές της Ελλάδας. Στον τομέα προετοιμασίας υποψηφίων για τα Ελληνικά, τα Κυπριακά και τα Βρετανικά Πανεπιστήμια λειτουργεί από το 1990 με μεγάλη επιτυχία, αφού ένας σημαντικός αριθμός σπουδαστών του έχει εισαχθεί σε αυτά και μάλιστα στις πρώτες θέσεις κατάταξης. 

 

Τομέας σπουδών:

Τμήματα ανώτερων θεωρητικών, (αφορά όλες τις ηλικίες).

 
Μάθημα:

Προετοιμασία για τα μουσικά Πανεπιστήμια.

 
Ηλικία έναρξης των μαθημάτων:

Μαθήματα για την προετοιμασία στις Πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στα μουσικά Πανεπιστήμια, μπορούν να παρακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι που βρίσκονται στην Α΄, Β΄ ή Γ΄ Λυκείου, ή ακόμα και οι απόφοιτοι Λυκείου με δικαίωμα συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις.


Είδος μαθημάτων:

Τα μαθήματα για την προετοιμασία στα μουσικά Πανεπιστήμια είναι ατομικά.
 

Διάρκεια μαθημάτων:

Η διάρκεια στα μαθήματα για την προετοιμασία στα μουσικά Πανεπιστήμια είναι 50 λεπτά της ώρας την εβδομάδα. Έτη φοίτησης: 1, 2 ή 3 έτη ανάλογα με τις γνώσεις του σπουδαστή.


Τίτλος σπουδών:

Δεν προβλέπεται τίτλος σπουδών στο μάθημα της προετοιμασίας για τα μουσικά Πανεπιστήμια.

Οι βάσεις της προετοιμασίας στηρίζονται στα υποχρεωτικά μαθήματα Θεωρίας και Σολφέζ που εντάσσονται οι μαθητές των οργάνων. Στη συνέχεια ο μαθητής που επιθυμεί την εισαγωγή του στους κλάδους μουσικών σπουδών των Πανεπιστημίων (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ιονίου, Μακεδονίας) πρέπει να ενταχθεί σε φροντιστηριακό πρόγραμμα προετοιμασίας για τις εξετάσεις στο ειδικό μάθημα μουσικής (1).
Για την εισαγωγή στα Βρετανικά πανεπιστήμια απαιτούνται τα GSEs A-LEVEL στη μουσική (2) και σε τρία ακόμη μαθήματα ή απόκτηση απολυτηρίου ΙΒ και GSE A-LEVEL στη μουσική καθώς και γνώση μουσικού οργάνου σε επίπεδο GRADE VII/VIII (τουλάχιστον ανωτέρας).
Επίσης το επίπεδο Αγγλικής γλώσσας πρέπει να είναι τουλάχιστον Advanced και η προετοιμασία για τα GSEs απαιτεί ένταξη σε φροντιστηριακό πρόγραμμα. Παρόμοιες είναι οι προϋποθέσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων και στα μουσικά τμήματα των Κυπριακών Πανεπιστημίων.
 

1. ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.


1.1. ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ. 

Για την εξέταση του μαθήματος ισχύει το σύστημα των πολλαπλών επιλογών. Ειδικότερα:
 
Η εξέταση του περιλαμβάνει 5 ισοδύναμες βαθμολογικά ομάδες ερωτήσεων. Η κάθε ομάδα ερωτήσεων περιλαμβάνει τέσσερις ισοδύναμες βαθμολογικά ερωτήσεις και για κάθε ερώτηση δίνονται πέντε δυνατές επιλογές απάντησης.
 
Για κάθε ερώτηση οι υποψήφιοι ακούν ξεχωριστά το αντίστοιχο μουσικό κείμενο και έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη σωστή απάντηση μεταξύ των πέντε δυνατών επιλογών που τους δίνονται για κάθε ερώτηση.
 

Με την κάθε ομάδα ερωτήσεων επιδιώκεται:

 
α. Με την πρώτη ομάδα, αναγνώριση μελωδικών διαστημάτων.
 
β. Με τη δεύτερη ομάδα, αναγνώριση συγχορδιών.
 
γ. Με την τρίτη ομάδα, αναγνώριση διαδοχής συγχορδιών.
 
δ. Με την τέταρτη ομάδα αναγνώριση μέτρου και ρυθμικών σχημάτων.
 
ε. Με την πέμπτη ομάδα, αναγνώριση-ταύτιση μελωδιών.
 

1.2. ΑΡΜΟΝΙΑ.

Η εξέταση του ειδικού μαθήματος "ΑΡΜΟΝΙΑ" γίνεται ως εξής:
 
Δίνονται στους εξεταζόμενους για εναρμόνιση ένα ή δύο μουσικά κείμενα, υψηλής δυσκολίας, που αντιστοιχούν στις ολοκληρωμένες γνώσεις του υποχρεωτικού αρμονίας.


 2. ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.

Η αξιολόγηση των υποψηφίων για τα Βρετανικά Πανεπιστήμια είναι σύνθετη και περιλαμβάνει υποχρεωτικά δύο φάσεις. Η πρώτη φάση γίνεται σε επίπεδο εξετάσεων GSE A-Level και η δεύτερη με ακρόαση (audition) στα Πανεπιστήμια που έχει γίνει η αίτηση.
 
2.1. Στην πρώτη φάση, για το GSE Α-Level Music, οι υποψήφιοι εξετάζονται γραπτά στα εξής μαθήματα:
 1. Θεωρία.
 2. Ακουστικά - Μουσική Υπαγόρευση (Μελωδική & Αρμονική).
 3. Αρμονία.
 4. Σύνθεση.
 5. Ενορχήστρωση.
 6. Μουσική Μορφολογία, Μουσική Ανάλυση & Αναγνώριση μουσικών έργων.
 7. Ιστορία Μουσικής.
 
2.2. Στην δεύτερη φάση οι υποψήφιοι πρέπει να στείλουν στο Πανεπιστήμιο μία κασσέτα ή ένα CD με ηχογράφηση του ρεπερτορίου τους, στο όργανο που έχουν δηλώσει και σύμφωνα με το επίπεδο GRADE VII ή VIII. Στη συνέχεια το Πανεπιστήμιο τους καλεί για audition/interview η οποία περιλαμβάνει εξέταση ενώπιον επιτροπής στα εξής:
 1. Eκτέλεση δύο έργων από το ρεπερτόριο τους.
 2. Εκτέλεση άγνωστου μουσικού έργου (Prima Vista).
 3. Προφορικές ακουστικές εξετάσεις στα εξής:
 1. Αναγνώριση μελωδικών και αρμονικών διαστημάτων.
 2. Αναγνώριση συγχορδιών.
 3. Αναγνώριση διαδοχής συγχορδιών.
 4. Αναγνώριση μέτρου και ρυθμικών σχημάτων.
 5. Αναγνώριση μουσικού έργου και προφορική ανάλυση.
 
Σημείωση: Οι υποψήφιοι δεν έχουν τη δυνατότητα απάντησης με το σύστημα των πολλαπλών επιλογών.
 
2.3. Σπάνια μερικά Βρετανικά Πανεπιστήμια δέχονται ως ισότιμα προσόντα με το Α-Level Music το Ελληνικό κρατικό  πτυχίο ενός μουσικού οργάνου σε συνδυασμό με το πτυχίο Ειδικού Αρμονίας, θεωρημένα από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και επίσημα μεταφρασμένα από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Όμως και σ’ αυτή την περίπτωση το Πανεπιστήμιο απαιτεί κασσέτα ή CD με το ηχογραφημένο ρεπερτόριο και καλεί τους υποψήφιους για audition/interview η οποία περιλαμβάνει την παραπάνω εξέταση. Επίσης ζητά απαραίτητα τρεις συστατικές επιστολές από τους καθηγητές του ωδείου στο οποίο φοίτησε ο υποψήφιος.
 

3. ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.

Η αξιολόγηση των υποψηφίων για τα Κυπριακά Πανεπιστήμια είναι παρόμοια με την δεύτερη φάση (2.2) που ισχύει για τα Βρετανικά αντίστοιχα Μουσικά Τμήματα.
 

Μουσικά Τμήματα

Kλασική Μουσική

Η Κλασική Μουσική είναι η βάση όλων των μεταγενέστερων μουσικών τάσεων και ρευμάτων. Είναι παγκόσμια αποδεκτή και ιδεολογικά καθιερωμένη. Άλλωστε, ο...

Read more

.